A Geléri mese-cserépkályha
Egy keddi napon elindultam Gelérre, nem messze Nagymegyertől. Hagyományos, déli szlovák vidék, csendes falu, és a vevő tépelődött. Kandalló vagy hagyományos cserépkályha? Az ügyfelekkel átbeszéltük a lehetőségeket, megmutattam nekik a raktárban lévő kályhacsempéket és korábbi munkáim fotóit. Aztán hosszú csend. Néhány hónappal később megcsörrent a telefonom.
„Mesekályhát szeretnénk. Hagyományosat. Fatüzelésűt.”
Így kezdődött ez a különleges projekt.
Csempeválasztás: a „nagymamás” stílustól a modernig
Az ügyfelek személyesen ellátogattak a raktárunkba. Néhány csempe, amit nézegettek, 120 éves volt, mások 40 évesek, és a legfiatalabbak mindössze négyévesek. Éppen ebben a sokszínűségben rejlett a szépség – minden csempe saját történettel, patinával és karakterrel bírt.

Az ügyfelek nagy, üveges ajtókat szerettek volna, hogy élvezhessék a tűz látványát. Ugyanakkor azt is szerették volna, ha időnként sütni is lehet a kályhában – például kézzel készített agyagedényekben (amiket egyébként gyakran ajánlunk). Ezért olyan méretű ajtókat választottunk, amelyek mindkét kívánságnak megfeleltek, mivel a beépíthető sütőt elutasították.
Első munkanap: Régi ház, új energiaforrás
Az a ház, ahol a kályhát építettük, a falu legrégebbi épülete – ismét az a mágikus 120 év. Ugyanannyi, mint a legöregebb csempe. Fűtés nem volt, de megmentett minket egy infravörös hősugárzó, aminek köszönhetően +14 °C-ban tudtunk dolgozni (ami az agyaggal való munkához már-már „trópusi luxus”).
A probléma akkor jött, amikor elromlott az agyagmelegítő. Így hideg agyaggal kellett dolgoznunk, és csak forró vízzel és sok-sok akaraterővel tudtuk enyhíteni a helyzetet, de a lila ujjvégeken nem segíthetett ez sem.
Kipróbáltunk egy új gyémánt vágótárcsát is – az ipartestületi találkozón megismert kollégák nem hazudtak, tényleg úgy vitte a samottot, mint forró kés a vajat. A magyarországi kollégával, akivel akkor dolgoztam először, meglepően jól összhangba kerültünk – úgy dolgoztunk, mintha régóta összeszokott csapat lennénk. Az egész munka örömmé vált.

Második nap: Új rajongó, ebéd ajándékba és új megrendelés
A második nap meglátogatott bennünket a tulajdonos a lányával. Finom ebédet hoztak nekünk (ezúton is köszönet érte!). Megállt nálunk a szomszéd is – egy nyugdíjas úr, aki első látásra beleszeretett a kályhába, és még aznap rendelt magának egyet. Munka után megnéztük az otthonát, és otthagytuk a névjegykártyánkat – a legjobb reklám, ha a szomszédban dolgozunk.

Megérkezett a kőműves is, aki elkészítette a beton alapot. Elvégre ez a kályha majdnem két tonnát fog nyomni. Ezt már nem lehet csak úgy a parkettára helyezni.
Harmadik nap: Befejezés és a tűzpróba
A harmadik napon elértük a célt. Kitakarítottuk a szobát, az udvart, összeszedtük a védőszőnyegeket és fóliákat. Délben megérkezett a tulajdonos – éppen akkor, amikor befejeztük a munkát. Elérkezett az igazság pillanata: az első begyújtás.
Az eredmény? Minden tökéletesen működött. Kilenc méternyi kéményhuzat, hibátlan égés, elégedett ügyfél. A technikai számításaink pontról pontra stimmeltek.
A kályha műszaki adatai
- Csempék: 89 különböző darab, többségük egyedi
- Hatékonyság: 85 %
- Teljesítmény: 2,3 kW/h egy begyújtással (24 óránként)
- Fa: 15,5 kg max behelyezhető mennyiség, max. 40 cm hosszú hasáb (függőlegesen kell behelyezni)
- Hőmegtartás, azaz ennyi ideig sugározza a cserépkályha a kellemes meleget: 24 óra
- Súly: 1,9 tonna
- Fűtött terület: kb. 60 m² (hálószoba, nappali, folyosó)
- Élettartam: 25–30 év
Bónusz a végére: dísz a lovaslánynak
Mikor megtudtuk, hogy a tulajdonos lánya lovaglásra jár iskola után, úgy döntöttünk, meglepjük őt. A kályhába beépítettünk egy lovacska formájú ornamentikával díszített csempét. Egy apró részlet, ami hatalmas mosolyt csalt elő. Pont erről szól a munkánk – a történetekről, amelyek minden agyagdarabba bele vannak égetve.
És Ön?
Ez volt a második mesekályhám. Mikor az ügyfél megkérdezte, kié volt az első, azt válaszoltam: „Az enyém.” 😀
Ha Önnek is tetszik ez a stílus, van még csempém két hasonló kályhához. Megépíthetjük ülőpaddal, öntöttvas főzőlappal, vagy akár sütővel is.




https://www.hordozhatocserepkalyha.hu/
Elérhetőségem: +36 70 562 9307, Mátyás, szakképzett cserépkályhás.
#cserepkalyhas #cserépkályha #kandallo