Hordozhato cserepkalyha elado
|

A hazai hordozható cserépkályha | Vásárlási útmutató

Olvasási idő: 4 perc

Írásomból megtudhatja:

  • mikor jó és mikor rossz választás a hordozható cserépkályha
  • mi a hirdetett vs. valódi teljesítmény közti különbség
  • anyaghasználat és súly – tényleg igaz, hogy a több jobb?
  • garancia és szerviz
  • a hordozható cserépkályha előnyei és hátrányai

Magyarországon gyártott hordozható cserépkályhák


A hordozható cserépkályha gyártása szakértelmet igényel. Mivel egyedi készülékről van szó, a gyártónak igazolnia kell a berendezés teljesítményét és annak megfelelő műszaki tulajdonságait. A kályhaépítők az év nagy részében elfoglaltak, ezért ezeknek a kályháknak a gyártására általában csak a szezon, kb. tavasz elején jut idejük. Érdemes az említett időszakban felkeresni a számára szimpatikus (referenciákkal és végzettséget igazoló dokumentummal rendelkező) kályhást. A Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete oldalál talál több, az Ön régiójában tevékenykedő, megbízható, szakképzett kályhást. https://www.macsoi.hu/oesszes–egesz-orszag-.html

Cserépkályhák a nyaralókban

Megéri-e a kályhamesternek?

Kevesebb kályhásmester foglalkozik a hordozható cserépkályhákkal, mivel ezek készítése, sajnos, nem igazán éri meg. Az eladási ár a vevőnek túl magasnak tűnik, mert nem tudja pontosan megítélni az anyag- és munkaköltséget. A cserépkályhás facebook csoportokban visszatérő vitaindító, mikor meghirdetek egy becsülettel megépített, megfelelő minőségű kályhát, de az árérzékeny vevők tömegesen nekem esnek. A kályha ára nem csak a munkadíjból és az anyagköltségből áll. Aki vállalkozott életében, tudja mire gondolok, aki nem, de gondolkodik az ítélkezés helyett, tudja, hogy a könyvelőt, szerszámokat, műhelyet, segédet, fejlesztést, reklámot, biztosítókat, ipartestületi tagságot, továbbképzést, stb. is ki kell fizetnem. Ezt mind-mind tartalmazza a végő eladási ár.

Gyakran előfordul, hogy a kedves vevő csak azt látja, hogy hasonló „kályhát” a nagy üzletláncokban féláron megvásárolhat, összehasonlítva a kályhamester által készített darab árával. Nem érdekli a belső tartalom, a valódi hatékonyság és a garancia utáni szerviz. Az ígért kilowattok bűvöletében megnyomja a vásárlás gombot.

Az építés munkaigényes, és a megfelelő konstrukcióhoz első osztályú anyagok használata szükséges (samott téglák, samott lapok, tűzálló mázas csempék, habarcsok, minőségi, jól záródó vasalatok – ajtók és hamuzók).

Könnyített samott (habsamott, vermikulit, grenaisol, skamol, stb. ) és a klasszikus samott

A kereskedelmi kályhák könnyített samottot használnak, a legalacsonyabb tűzállósági osztállyal, míg a kályhamester klasszikus húzott vagy préselt samottot alkalmaz. A könnyített samott sűrűsége 160 kg/m³, míg a „kályhás” samotté 2300 kg/m³. Ez nemcsak hosszabb hőtárolási időt, hanem nagyobb mechanikai ellenállást is biztosít (amikor fát dobálunk a tűztérbe, vagy az ún. hőlökésállóság, azaz hány felfűtési ciklust bír ki). Egyszerűen fogalmazva, a könnyített samottból készült tűztér 2-3 évig bírja, míg a klasszikus samottból készült 15-25 évig.

Valódi hatékonyság

1 kg száraz fa elégetéséből 4,1-4,2 kW energiát nyerhetünk 100%-os hatékonyság mellett. Az egyszerre elégethető fa mennyiségét a tűztér mérete határozza meg, vagyis az, hogy mennyi fa fér el a cserépkályhában.

A kisebb hordozható cserépkályhák és csempekandallók esetében ez a mennyiség általában 3-5 kg között mozog. A hatékonyság pontosan kiszámítható, ha megmérjük a kéménybe belépő füstgáz hőmérsékletét. A kis tömegű cserépkályháknál ez az érték 220-250 °C alatt van, míg a kályhacsempével burkolt, hordozható kandallók esetében 270-290 °C között mozog. Ez jelentős különbség. Minél alacsonyabb a kéménybe belépő füstgáz hőmérséklete, annál jobb a cserépkályhánk vagy kandallónk hatékonysága – ugyanakkor a minimális hőmérsékletnek el kell érnie a 160-170 °C-ot, hogy a kéményben még a kitorkollás magasságában se kezdjen el kondenzálódni a vízpára.

Súly és kényelem

A hordozható cserépkályhák súlya 350–450 kg között mozog, míg a csempével burkolt kandallók súlya 80 –150 kg. Hordozhatónak azért nevezik őket, mert nem a helyszínen építik fel, hanem a mester műhelyében készülnek. Egyszerűen fogalmazva, a súly és a hőkapacitás határozza meg, hogy a fűtőberendezés mennyi ideig adja le a tárolt hőt.

A hordozható cserépkályhát általában naponta 2-3 alkalommal kell megrakni, míg a csempével burkolt kandallót állandóan táplálni kell. A tűzifa megtakarítás szempontjából akár 30-40%-kal kevesebb fát is fogyaszthatunk, ha cserépkályhát választunk.

Hőkomfort

A cserépkályha fokozatosan adja le a felhalmozott hőenergiát sugárzás formájában. Nem szárítja a levegőt, és 350-450 kg súlya révén kellemes meleget biztosít 5-8 órán keresztül. A cserépkályha mellett nem izzadunk, és a hősugárzásnak hála szoba sarkaiban sem fázunk.

A kis csempekandalló azonnal és gyorsan ad meleget, hátránya viszont, hogy ha kialszik a tűz, néhány perc alatt lehűl, és a helyiség levegője úgyszint. A kisebb kandallók esetében este is hozzá kell rakni a tűzre (ébresztő hajnali háromkor), hogy reggel ne a hidegre ébredjen.

Garancia és szerviz

Sajnos a vásárolt és „erdélyi” import csempekandallók, hordozható kályhák élettartama rövid, és javításuk nehézkes vagy szinte lehetetlen. Ne számítsunk rá, hogy 5-6 évnél tovább bírják. A kályhamester által készített hordozható cserépkályha napi használat mellett 10-15 évig is kitart. Nagy előnye, hogy belső része bármikor felújítható, a samott téglák és samott lapok kicserélhetők. Ha a belső rész évek múltán tönkremegy, egy nap alatt teljesen felújítható, és a kályha újabb 10-15 évig szolgálhat.

Összegzés

Hátrányok:

  • Sajnos ez a kályha nem elég egy egész ház kifűtésére – a hordozható kandalló igen, ha folyamatosan adagoljuk a fát (de ez drága, száraz levegővel kell számolni, és éjszaka legalább egyszer fel kell kelni, hogy ne a hideg szobában ébredjünk).
  • A hordozható cserépkályha belső része „csak” 10-15 évig tart a klasszikus cserépkályhákhoz képest (helyszínen épített, 1200 kg feletti kályha), mert naponta többször kell begyújtani. Klasszikus, nagy tömegű kályhák napi 1-2 begyújtással üzemelenek, a hordozható társaiknál, napi 2-3 begyújtással kell számolni.
  • Nem azonnal, hanem csak kb. 30 perc után kezd el sugározni meleget.
  • Kisebb az ajtó üvegezése.
  • Magasabb kezdeti költségek a kis csempekandallókhoz képest (400.000 HUF helyett akár 800.000 HUF).

Előnyök:

  • A csempekandallókhoz képest (acélbetét csempeburkolattal) sokkal magasabb a teljesítmény és a hőtárolás ideje.
  • A kályha 10-15 év után felújítható – csak a belsőt kell cserélni. A csempék és ajtók élettartama akár 70-80 év is lehet, lásd több mint 100 éves antik kályhák.
  • Nem kell éjszaka felkelni, hogy fát tegyünk a tűzre.
  • Nem szárítja a levegőt.
  • Ugyanolyan teljesítmény mellett kevesebb fát fogyaszt.

Kis segítség, ha nem tudja, mire van szüksége:

  • Ha ritkán fűt, és hétvégi háza van, a csempekandalló a legjobb választás.
  • Ha naponta fűt, és csak egy vagy két kisebb helyiséget szeretne fűteni (összesen legfeljebb 35–40 m²-t), akkor a hordozható cserépkályha a megfelelő.
  • Ha naponta fűt, és kisebb házat szeretne kifűteni, akkor a klasszikus, nehéz, helyben épített cserépkályha a jó választás.
  • Ha csak alkalmanként gyújt be otthonában, akkor a klasszikus kandalló gazdaságosabb.

A kész és raktáron lévő cserépkályháinkat itt megtekintheti.

Forrás: a saját, szlovákiai weboldalamon található cikk fordítása, www.krby-aurora.sk

Similar Posts